BLOG

Gemeenten en bewoners zij aan zij voor aardgasvrij

25 SEP 18

Gemeente Nijmegen en bewoners samen in gesprek over aardgasvrije oplossingen

In 2045 wil Nijmegen aardgasvrij zijn! Dit staat beschreven in de Nijmeegse Warmtevisie die eind juni werd gepresenteerd. Daarmee loopt Nijmegen vijf jaar voor op de landelijke doelstelling. Ambitieus? Jazeker! Maar niettemin een haalbare en vooral noodzakelijke opdracht. Enkele buurten, waaronder Bottendaal en Hengstdal gaan zelfs al vóór 2030 van het aardgas af. Aankondigingen over het aardgasvrij maken van buurten maken veel vragen los bij bewoners. Zeker als jouw buurt één van de eersten is. Het is dan ook van belang dat gemeenten snel met bewoners in gesprek gaan. De gemeente Nijmegen organiseerde daarom zaterdag 15 september het Festival ‘Aardgasvrij’. Omons was erbij.

Het festival stond volledig in het teken van aardgasvrij wonen. Naast een informatiemarkt konden bewoners van Nijmegen en andere belangstellenden ook diverse lezingen en workshops bijwonen. De gemeente Nijmegen, lokale werkgroepen ‘Aardgasvrij’, klimaatorganisaties, woningcorporaties, bedrijven en de netbeheerder waren allemaal aanwezig om met iedereen die wilde in gesprek te gaan over oplossingen voor aardgasvrije alternatieven.

Aardgasvrij roept nog veel vragen op

Omons verzorgde tijdens het festival een workshop om te laten zien hoe jij en je buren samen via het digitale Omons platform kunnen beslissen over nieuwe energie. Uit de diverse vragen die we tijdens de workshop kregen, bleek duidelijk dat bewoners nog veel vragen hebben over oplossingen om aardgasvrij te worden. Naast kosten en timing van het aardgasvrij maken van een buurt is ook de inspraak die je als bewoners hebt, een belangrijk thema.

De volgende stap

Tijdens het festival vielen drie dingen op:
1. Er spelen nog een hoop vragen over het aardgasvrij maken van huizen en buurten bij bewoners;
2. Bewoners lijken positief gestemd en staan open voor nieuwe oplossingen voor een aardgasvrije energievoorziening;
3. Het festival aardgasvrij is een mooie manier als bewoner in contact te komen met de gemeente en andere partijen.
Belangrijk is dat Nijmegen en andere gemeenten in Nederland zo snel mogelijk aan de slag gaan met alle betrokken partijen en bewoners hierin nauw betrekken. Dat moet snel duidelijkheid geven over de manier waarop huizen en buurten aardgasvrij worden gemaakt.

Slimme keuzes met Omons

Omons geeft bewoners de mogelijkheid om samen met de buurt slimme keuzes te maken voor nieuwe energie. Het platform is eenvoudig te gebruiken door alle bewoners in één buurt. Je hoeft alleen je eigen woninggegevens in te voeren. Je buren doen dat ook. Vervolgens kun je aan de slag en zie je direct wat de consequenties van een bepaalde energiekeuze is voor je eigen huis en de buurt. Ook kun je direct de uitkomsten met je buren vergelijken. Met Omons kunnen gemeenten en bewoners samen beslissen over de beste aardgasvrije oplossing voor de buurt.

Meer weten over Omons?

OMONS VOOR GEMEENTEN OMONS VOOR BEWONERS BEKIJK DE INSTRUCTIEVIDEO