BLOG

Lancering Omons – 15 maart!

19 MRT 18

Donderdag 15 maart maakten we de naam van dé keuzetool voor bewonersparticipatie in de energietransitie bekend: Omons!

Bekijk snel de video!

Het was gezellig druk in de Tolhuistuin in Amsterdam! Veel vertegenwoordigers van gemeenten, adviesbureaus, netbeheerders, energieleveranciers en bewonersinitiatieven waren afgekomen op de aankondiging dat er een nieuw platform voor bewoners in de energietransitie zou worden gelanceerd.

Voorafgaand aan de onthulling stond er een interessante lezing van Mandy de Wilde, socioloog, op het programma. Zij is werkzaam bij de Universiteit van Wageningen en gespecialiseerd in bewonersparticipatie en de energietransitie. Met haar jarenlange ervaring binnen dit thema gaf ze een mooie inkijk in de nut en noodzaak en do’s en dont’s. Daarnaast gaf ze enkele belangrijke adviezen mee aan partijen die actief zijn in de energietransitie. Bijvoorbeeld het belang om als bewoner te kunnen vertrouwen in de kwaliteit, geloofwaardigheid en betrokkenheid van de organisatie, de expertise en producten.

Inzicht in individuele en collectieve keuzes voor energie

Vervolgens nam Roelof Potters (General manager Alliander DGO) de aanwezigen mee in de redenen om te zoeken naar oplossingen voor collectieve besluitvorming en bewonersparticipatie in de energietransitie. Mede door zijn inspanningen kon het platform tot stand komen. Hij gaf aan dat bewoners een rol moeten krijgen in besluitvorming over nieuwe energievoorzieningen voor hun eigen huis en buurt maar dat inzicht in consequenties van bepaalde keuzes noodzakelijk is om zo’n besluitvormingsproces succesvol te laten zijn. Daarmee gaf hij de perfecte voorzet voor de onthulling van de naam en logo van het platform.

Omons dus!

Omons, zó gaat het nieuwe platform heten. De energietransitie gaat namelijk om ons en de keuzes die wij zelf maken. Samen tot gedragen oplossingen komen. Na een korte demonstratie van de keuzetool op het podium kon iedereen zelf aan de slag en ervaren hoe de keuzetool werkt. De eerste reacties waren enthousiast. Een mooie start voor Omons!