Eén halve graad, een wereld van verschil

23 JAN 19

DEEL MET JE VRIENDEN OP…

In afwachting van het klimaatakkoord kunnen we nu al belangrijke stappen zetten richting aardgasvrije wijken

Amersfoort aan zee, het klinkt zo slecht nog niet. Even zou je vergeten dat dit het resultaat zou kunnen zijn van ons eigen handelen. Of beter gezegd, ons eigen falen. Deze week was ik aanwezig bij een lezing waar het laatste rapport van The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) werd besproken. De IPCC maakt klimaatberekeningen voor de VN op basis van internationale klimaatdoelstellingen. Conclusie: ons verduurzamingstempo moet flink omhoog om de wereldwijde temperatuurstijging tot 1,5 graad beperken. Het goede nieuws, het kan! Maar er moet snel wat gaan gebeuren.

Toch lijkt de urgentie nog niet helemaal door te dringen bij de politiek. Kijk bijvoorbeeld naar de recente ontwikkelingen rond het Klimaatakkoord. Ik brand er liever mijn vingers niet aan, want het bedrijven van politiek laat ik graag over aan politici. Maar het verbaast me dat het resultaat van vele onderhandelingen, nog meer onduidelijkheid is. Dat een prominent lid van een regeringspartij bij voorbaat al aangeeft veel van de gepresenteerde maatregelen niet te zullen uitvoeren, helpt daar zeker niet bij.

Wachten of doorpakken?

De negativiteit die rond het klimaatakkoord en de energietransitie hangt, zorgt voor stilstand. En stilstand is achteruitgang. Dat is niet helemaal wat het IPCC bedoelde met meer tempo maken. Op die manier wordt 1,5 graad eerder 2 graden met alle negatieve gevolgen van dien. Maar wat kunnen we nu dan al doen? Zonder overhaaste beslissingen te nemen waar we later spijt van krijgen. Wachten we rustig op keuzes die het kabinet gaat nemen, duidelijkheid die de RES (regionale energie strategieën) gaat geven, transitievisies van gemeenten, wel of geen gebouw gebonden financiering? Of gaan we al aan de slag?

De angst om ‘het’ fout te doen is groot. Er spelen veel belangen maar iedereen verdient een stem. Tuurlijk, er zijn geen garanties dat alle inbreng ook leidt tot het beste resultaat (bijna 8 miljoen huishoudens zullen mogelijk ook bijna 8 miljoen verschillende oplossingen geven), maar wanneer je niet iedereen de kans geeft om betrokken te zijn, zal er weerstand zijn en blijven. Er zijn legio praktijkvoorbeelden, zoals de bouw van windparken, waarbij bewoners te laat of helemaal niet werden betrokken bij de besluitvorming. Met ontevredenheid tot gevolg. Laten we daarvan leren!

Start de dialoog

Ga dus met elkaar in gesprek. Deel als gemeente beschikbare informatie met bewoners en neem hen nu al mee in gedachten en plannen die er zijn. Zo kan er een eerlijk gesprek plaatsvinden en voorkom je weerstand.

Praat als bewoner ook met je omgeving, vrienden, collega’s, familie en buren, over de mogelijkheden die jij ziet en keuzes die jij graag zou maken voor nieuwe energie. Kennis is de basis voor slimme keuzes. Wanneer de gemeente dan start bij jou in de buurt, kan je actief mee doen in het proces (of niet, dat is uiteraard aan jou), en samen met jouw buren op zoek naar de nieuwe energievoorziening in jouw buurt!

NEEM CONTACT MET ONS OP