Energietransitie afgelast

1 APR 19

DEEL MET JE VRIENDEN OP…

BREAKING

Als donderslag bij heldere hemel kwam het nieuws bij ons binnen.. Na jaren van doorrekeningen van klimaatscenario’s en politieke en publieke debatten over aardgasvrij, wijkgerichte aanpakken en welke alternatieven het beste werken, is besloten om per direct te stoppen met de energietransitie. Dat maakte Premier Rutte vanochtend tijdens een persconferentie op het Binnenhof bekend. Reden: te weinig aanmeldingen.

Waarom het aantal aanmeldingen achterbleef is nog niet helemaal duidelijk. Daar kon het kabinet op dit moment nog geen antwoord op geven. Er wordt nu een onderzoekscommissie ingesteld die moet gaan achterhalen waar het precies misging. Mogelijk wisten mensen niet waar ze zich precies konden aanmelden voor de transitie. Maar er wordt ook gefluisterd dat de veelal negatieve berichtgeving over kosten de energietransitie uiteindelijk de kop heeft gekost. Ook zou er een collectief gevoel hebben geheerst dat een klein land te weinig impact kan maken op wereldschaal. Daarom zou het geen zin hebben om het braafste jongetje van de klas te zijn als de rest van de landen ook niet meedoet.

Hoe het ooit begon

Klimaatverandering is een thema dat al langere tijd op de internationale politieke agenda heeft gestaan. Tot enkele jaren geleden bleven concrete resultaten op grote schaal echter uit. Het bleek lastiger dan verwacht om als wereldbewoners de neuzen dezelfde kant op te krijgen en gezamenlijk opwarming van de aarde tegen te gaan. Tot in 2015 het Klimaatakkoord van Parijs voor een doorbraak leek te zorgen. Hierop kwam ook de Nederlandse overheid in beweging. De warmtevisie van Kamp, het opstarten van klimaattafels rond het klimaatakkoord.. Alles leek ondanks enkele hobbeltjes op de weg voorspoedig te verlopen. De schok is dan ook groot.

We wachten nog op meer officiële reacties vanuit Den-Haag…1 april!