Ik participeer ‘m

2 SEP 19

DEEL MET JE VRIENDEN OP…

Ik participeer ‘m

Vijf over half acht. Het was even flink haasten, maar het is gelukt. Dit zijn toch ook geen tijden voor iemand met kleine kinderen.. Het zaaltje van buurthuis de Regenboog zit al aardig vol. Gelukkig zijn er wat problemen met de beamer, waardoor ik nog net een kopje thee kan pakken. Weinig bekenden in de zaal, ik zie eigenlijk vooral oudere mannen zitten. Gelukkig is de buurman er ook.

Alle berichten over het extreme weer hebben me toch wel aan het denken gezet. We gaan volgend voorjaar een dakopbouw plaatsen. Met alle berichten over het stoppen met aardgas, wil ik weten of ik daar rekening mee moet houden bij de dakopbouw. Moeten we wel centrale verwarming aanleggen? De uitnodiging voor deze informatieavond over aardgasvrij wonen kwam dan ook mooi uit.

We gaan beginnen. De avond wordt geopend door Lieke, een beleidsmedewerker van de gemeente. We gaan van het gas af en we vinden het erg belangrijk om bewoners daarbij te betrekken, is haar boodschap. Ze roept ons dan ook op om input te leveren voor de plannen. Grappig, want ik weet er voor mijn gevoel nog maar weinig van. Ik ben benieuwd.

Dan is het woord aan Paul. Hij werkt bij een technisch adviesbureau en zal zich beperken tot de technische varianten, zo begint hij. Hij houdt het kort belooft hij, een half uurtje.. Dat wordt een flinke zit! Paul begint met wat plaatjes van smeltende poolkappen en een leuk plaatje van de Eiffeltoren. Paul gaat verder met heel veel slides over verschillende manieren om je woning te verwarmen zonder aardgas. Hij heeft allemaal huisjes getekend met blauwe, rode en groene lijntjes ernaartoe. Ik begrijp het nog niet helemaal. Hoe gaat dat rode lijntje dan mijn huis warm maken? En wat moet ik doen bij onze dakopbouw?

Daarna heeft hij het over een warmtenet en all-electric. Dat laatste zou voor onze wijk geschikt zijn. “Maar,” zo gaat hij verder, “het kan per woning verschillen wat er nodig is, we hebben de woningen niet bezocht.” Ik ben benieuwd hoe dat dan met onze woning zit. Schilmaatregelen? Dat blijkt gewoon over dubbelglas en isolatie te gaan, dat hebben we gelukkig al meegenomen bij de plannen voor de dakopbouw. Als ik Paul goed begrijp, is een warmtepomp voor ons huis een goed idee. Dan zijn we helemaal elektrisch en gebruiken we geen aardgas meer. Dat is wel duur. We zouden de dakopbouw ook heel goed moeten isoleren en de juiste radiatoren of vloerverwarming aan moeten leggen. Dat waren we gelukkig al van plan. Maar wanneer kunnen we dan een warmtepomp nemen? Daar hebben we na de dakopbouw geen geld meer voor.

Na de pauze is er ruimte voor vragen en discussie. Ik ben toch wel benieuwd hoe anderen tegen die warmtepomp aan kijken. Een man schuin voor me heeft een multomap met papieren en krantenartikelen bij zich. Hij neemt al snel het woord. Is het niet veel slimmer om met waterstof aan de gang te gaan? Dat is veel schoner en makkelijker. Is dat wel onderzocht? Hij krijgt bijval van een aantal andere mannen. Ondertussen geeft Lieke aan dat dit onderzocht is. Paul zegt dat waterstof niet duurzaam gemaakt kan worden, maar volgens de meneer met de multomap is dat niet waar. Het wordt een flinke discussie.

De avond zou tot half tien duren, maar het is inmiddels al tien voor tien. Ik vraag me af waar ik beland ben. Ik heb eigenlijk ook nog geen antwoord gekregen op mijn vragen en die eindeloze discussies duren me ook wat lang. Ik wacht een handig moment af en besluit toch om stilletje de zaal te verlaten. Als dit participatie is, mij niet gezien. Ik participeer ‘m!

Kan dit niet anders?

Online participatie met slimme data

Ondanks alle goede bedoelingen zijn deze verhalen alles behalve een uitzondering. Kan dit niet anders? Wat nou als we wél in staat zijn om effectieve democratie te introduceren en we de energietransitie wél naar iedere individuele woning kunnen vertalen? Wat nou als bewoners wél op hun eigen moment en manier kunnen deelnemen en we meer bewoners kunnen bereiken en betrekken? En wat nou als we wél een digitale omgeving kunnen creëren zonder vraagtekens over privacy?

Dagelijks werken we bij Omons aan deze vragen. Online participatie en slim gebruik van data bieden hiervoor hele mooie mogelijkheden. Bewoners krijgen informatie die aansluit op hun eigen behoefte en zij kunnen deelnemen op een moment dat henzelf het beste uitkomt. Op deze manier verhogen we niet alleen het bereik, maar bereiken we bijvoorbeeld ook gezinnen en millennials. Deze groepen zijn normaal sterk ondervertegenwoordigd in participatietrajecten.

Er zijn nog genoeg uitdagingen, zoals het organiseren van een collectief besluit bijvoorbeeld. We komen met het platform Omons steeds een stapje verder. Op weg naar het middel dat effectieve democratie daadwerkelijk mogelijk maakt in de energietransitie. We zijn er nog niet, maar de resultaten in de eerste wijken zijn al veelbelovend.