Leiderdorp: Mini-docu ‘Van het gas af’

6 AUG 19

DEEL MET JE VRIENDEN OP…

In Leiderdorp wordt een meerdelige mini-docu gemaakt genaamd ‘Van het gas af’. Die geeft een mooi beeld hoe de gemeente Leiderdorp samen met bewoners van de Oranjewijk en een deel van het Doeskwartier kijkt naar oplossingen voor aardgasvrij wonen. Zeker het kijken waard! Hieronder laten we deel 6 uit de serie zien waarin ook Omons (vanaf 5:30) wordt besproken.

Meer afleveringen van deze docuserie bekijk je hier

Waarom Oranjewijk en Doeskwartier?

In de Oranjewijk en een deel van het Doeskwartier doet zich een kans voor om op korte termijn de overstap te maken naar een aardgasvrije energievoorziening. De riolering en een deel van het gasnet in de wijk zijn aan vervanging toe. Een mooi moment om goed na te denken over een duurzame vervanging.

Onlangs is er gestart met een technisch en financieel haalbaarheidsonderzoek. Dat wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau DWA. De gemeente en Omons zijn daarnaast een samenwerking aangegaan om ook de bewoners uit de wijk actief bij het proces te betrekken. Dat betekent dat zij via Omons voorkeuren voor energiemaatregelen kunnen aangeven. Omons levert daarvoor het online platform waarmee bewoners inzicht krijgen in hun huidige energiesituatie, voorkeuren aan kunnen geven voor de toekomst en kunnen zien wat er leeft in de buurt. Voor de gemeente levert dat een hoop informatie op die zij kunnen meenemen bij het bepalen van de eventuele oplossingsrichting voor nieuwe energie in de wijk.

Begin juli organiseerde de gemeente een informatieavond om de bewoners verder te informeren over het lopende onderzoek en Omons.

Eerste kennismaking Omons

Om voor het onderzoek een beter beeld van de wijk te krijgen, werden er 20 woningopnames gedaan. Naast een check van de (energie)staat van de woningen werd samen met de bewoners voor het eerst ingelogd in Omons. Hiermee kregen zij als eersten de kans om hun woning digitaal in kaart te brengen. De overige, ruim 900 huishoudens ontvingen diezelfde week een brief met een registratiecode waarmee ook zij konden inloggen bij Omons. Inmiddels is het project in volle gang en zijn bewoners met Omons aan de slag gegaan. De eerste resultaten worden in het najaar verwacht.