Omons: Veilig registreren en inloggen

6 MEI 19

DEEL MET JE VRIENDEN OP…

Omons: Veilig, vertrouwd en leuk!

In 5 blogs laten we de komende weken zien hoe Omons gebruiksgemak, veiligheid en een leuke ervaring in één platform samenbrengt. Deze week alles over veilig inloggen en registreren bij Omons.

Even snel geld overmaken van je spaarrekening, een paar nieuwe schoenen kopen of het onderhouden van sociale contacten. Het gebeurt tegenwoordig allemaal online. Het maakt ons leven een stuk makkelijker en we besparen kostbare tijd. Naast de vele voordelen brengt ons online gedrag ook risico’s met zich mee, die we als gebruiker niet altijd overzien. We laten bij ons surfgedrag veel persoonlijke gegevens achter zonder precies te weten wie daar inzicht in heeft en of deze data goed beveiligd is. Bij Omons is veiligheid een belangrijk thema. Op diverse manieren besteden we daar bij het platform aandacht aan. Dat begint al bij veilig registreren en inloggen.

Net als op andere online platformen wordt er veel data via Omons verstuurd. Het is van belang dat we dat op een veilige manier doen zodat persoonlijke gegevens nooit verkeerd terechtkomen. De gebruikerservaring staat daarbij altijd centraal. Die ervaring begint al vóórdat je als gebruiker actief wordt op het platform, bij de registratie.

Check check, dubbelcheck

Wanneer een buurt met Omons aan de slag gaat, ontvangt ieder huishouden via de gemeente een persoonlijke registratiecode. Hiermee kan via een beveiligde omgeving de koppeling worden gemaakt tussen een woningeigenaar en zijn of haar digitale omgeving. Niet geheel onbelangrijk, je wilt immers wel op basis van de juiste data aan de slag met Omons. Bedenk maar hoe vervelend het zou zijn als je via DigiD inlogt bij de Belastingdienst en daar de aanslag van iemand anders aan het invullen bent.

“Voor onze inlog en registratie procedures maken we gebruiken van de cloud oplossingen van Microsoft Azure. Door gebruik te maken van deze beproefde oplossingen zorgen we dat het Omons inlogsysteem up-to-date is met de laatste eisen, nu maar ook in de toekomst.” (Frank Folsche, Software Architect bij Luminis. Vaste ontwikkelpartner van Omons)

Deze animatie laat zien hoe registreren en inloggen bij Omons werkt

Als extra controle wordt er ook nog een verificatiecode naar het door jou opgegeven e-mailadres gestuurd om te zien of je geen typefouten hebt gemaakt. Zo weten wij zeker dat jij het echt bent en dat het juiste huis aan het juiste e-mailadres wordt gekoppeld! Uiteraard bestaat géén account zonder een sterk wachtwoord. En daar stelt Omons wat eisen aan, het mag immers niet al te simpel zijn. Denk aan de lengte, speciale tekens en cijfers. Wil je weten hoe jij tot een veilig wachtwoord kunt komen? Kijk voor wachtwoordtips eens deze video of doe de Wachtwoordkraakttest van veiliginternetten.nl.

“Je kunt het beste een wachtwoordmanager (Keepass) gebruiken om voor iedere website een ander wachtwoord te genereren en deze veilig op te slaan. Je hoeft maar 1 wachtwoord te onthouden, waarmee je toegang krijgt tot al je sterke wachtwoorden in je wachtwoordmanager.”
(Hellen Havinga, Privacy & Security Officer bij Alliander New Business)

Buurtprikbord

Wanneer je bent ingelogd kom je op het Buurtprikbord terecht. Een eigen online buurtomgeving. Op deze plek staan gemeente en bewoners met elkaar in contact door het plaatsen van berichten, mededelingen en updates. Hier kun je vragen stellen en reageren op vragen van buurtgenoten.
In de volgende blog nemen we je verder mee het platform in. Dan gaan we dieper in op jouw woning, hoe Omons jouw woninggegevens inschat en hoe je die zelf kunt aanvullen en aanpassen.

Heb je na het lezen van deze blog vragen over registreren en inloggen bij Omons? Neem dan contact met ons op:
NEEM CONTACT MET MIJ OP