Op zoek naar een goede voorzet voor no regret

19 DEC 18

DEEL MET JE VRIENDEN OP…

Het ontbreekt bewoners die hun huis willen verduurzamen aan goede middelen en informatie

Vorige week publiceerde de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) het adviesrapport ‘Warm aanbevolen’. De insteek van het rapport intrigeerde me, omdat het RLI in tegenstelling tot veel andere rapporten de transitie bekijkt vanuit het perspectief van de bewoner. Afgelopen zondag had ik de tijd om het eens rustig door te lezen. Mede doordat mijn vriend en medebewoner A. per sé Studio Voetbal wilde zien. En hoewel ik een sportliefhebber ben, kon ik die eindeloze voetbaldiscussies deze zondag prima missen. Ik ging er dus eens goed voor zitten.

Het RLI spreekt in haar rapport van ‘de grootste naoorlogse verbouwing’. De hele gebouwde omgeving zal er immers aan moeten geloven en daarmee ook iedere bewoner. Daar wordt het interessant, want tot op heden werd de transitie vooral als een technische en financiële opgave benaderd.

Download hier het Rapport

Inzicht en duidelijkheid

Om bewoners mee te krijgen in het proces stelt het RLI in haar advies twee belangrijke randvoorwaarden vast. Gemeenten moeten zorgen voor duidelijkheid en verbinding.

‘Verschaf duidelijkheid over verantwoordelijkheden, kosten, omvang en fasering van de energietransitie. En leg verbinding tussen de opgave en andere thema’s die leven in wijken en buurten.’

Maar wat betekent dit in de praktijk voor gemeenten en bewoners? Gaat er per buurt samen gepolderd worden om zo te komen tot een nieuwe energievoorziening? En moet er wel duidelijkheid komen over de eindoplossing, of zorgt dit voor teveel verwarring wanneer bewoners niet goed weten welke opties er zijn? Zelf heb ik hierover al diverse discussies gevoerd met A.

No regret

Huisgenoot A., is net als ik werkzaam in de (duurzame) energie. Samen kochten we dit voorjaar ons eerste appartement dat we meteen ook grondig hebben verbouwd. Grootse plannen hadden we om onze woning niet alleen knus en gezellig te maken, maar vooral ook duurzaam en toekomstbestendig. Met grote ideeën kom je ook direct voor een hoop keuzes te staan waaronder de toepassing van duurzame (energie)maatregelen. En dan loop je ook ineens tegen allerlei zaken aan die je vooraf niet helemaal had bedacht.

Doordat het een appartement is in een gemengde VVE vielen voor ons al veel maatregelen af. Zoals zonnepanelen en isolatie, want daar besluit de VVE over. We hebben ons ook hardop afgevraagd of we moesten investeren in dure elektrische (lage temperatuur) oplossingen. Maar in onze buurt, jaren ’80 appartementenblokken, lijkt het zeer waarschijnlijk dat een (hoog temperatuur) warmtenet het optimale energiesysteem gaat zijn. Je houd het dan voorlopig dus bij no regret maatregelen. Uiteindelijk bleven de duurzame investeringen helaas beperkt tot elektrisch koken.

CV ketel vervangen, wat nu?

Daarnaast verwachten we ook dat de CV ketel binnen 1 a 2 jaar toe is aan vervanging, maar waar moeten we voor kiezen? Gaan we ons voorbereiden op volledig elektrisch en nemen we een hybride ketel? Verwachten we dat het een midden-temperatuur warmtenet gaat worden en kiezen we voor andere type radiatoren en een nieuwe CV ketel? Of wordt het een hoog-temperatuur warmtenet en hoeven we nergens rekening mee te houden? En als we de keuze hebben gemaakt, gaan we dan een CV ketel kopen, of mogelijk huren? Want wanneer is onze buurt aan de beurt?

Zoveel vragen en nog meer onduidelijkheid. Daar verandert ook het RLI rapport op dit moment niet veel aan. Het is afwachten hoe de overheid en met name gemeenten gaan zorgen voor verbinding en duidelijkheid. Wat ons betreft starten ze nu direct met inzicht verschaffen in welke (no regret) maatregelen er zijn, welke impact ze hebben en op welke termijn er duidelijkheid wordt verwacht in de buurt. Betrek de bewoners nu al in het proces! Wij gaan in ieder geval zelf al van start met ons missionariswerk. Bij de volgende VVE vergadering zetten wij het onderwerp ‘energiemaatregelen’ prominent op de agenda.