Tips om je hoofd en huis koel te houden!

24 JUL 19

DEEL MET JE VRIENDEN OP…

Nederland kookt!! Vandaag tikt het kwik op sommige plekken zelfs de 40 graden aan, een officieel warmterecord in ons land. Op zo’n dag kun je eigenlijk niet zoveel behalve je hoofd koel houden en zo min mogelijk inspanning leveren. Toch zijn er wel degelijk manieren om het jezelf zo aangenaam mogelijk te maken. Wij zetten er een paar voor je op een rijtje.

Frisse lucht!

Zet ’s ochtends als je opstaat de ramen tegen elkaar open. De koele ochtendlucht vult dan je huis. Sluit vervolgens, als de temperatuur begint op te lopen, de ramen weer en doe gordijnen dicht om het zonlicht buiten te houden.

Warme of koude drank?

Er zijn mensen die zweren dat je bij warm weer, warme dranken moet drinken om je lichaam zoveel mogelijk af te koelen. De theorie zegt dat een warme drank je lichaam aanspoort om meer te gaan zweten. Zweet zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt. Dus hoe meer je zweet, hoe beter! Of toch niet? De wetenschappers zijn het er in ieder geval niet over eens dat. Genoeg drinken, ja! Maar warme drank is niet beter dan koude drank. Neem dus gerust een lekker koud drankje.

Maak je eigen airco

Airco’s zijn relatief duur en gebruiken veel stroom. Maar je kunt met een beetje improvisatie, ook een eigen airco maken. Wat heb je nodig? Een ventilator, een plastic bak en een paar koelelementen of petflessen met bevroren water. Zet de ventilator neer in de ruimte die je wilt koelen. Plaats de plastic bak met koelelementen of petflessen ervoor en laat de lucht erlangs stromen. Je zult merken dat er een koude luchtstroom ontstaat.

Apparaten aan / uit

Soms hebben we het niet eens door, maar er staan vaak apparaten aan in huis die we niet gebruiken. Zet alle apparaten die je niet gebruikt uit. Zo wordt er minder warmte afgegeven in huis en verbruik je direct minder energie. Dat geldt ook voor het gasfornuis of de oven, die kun je tijdens deze warme dagen maar beter vermijden. Misschien toch maar kiezen voor een frisse maaltijdsalade?

Waarschijnlijk ben je niet meer op tijd om aanpassingen aan je woning te doen deze zomer. Neem de volgende tips dan ook vooral mee voor de volgende hittegolven.

Isolatie

Goede isolatie houdt niet alleen warmte binnen, maar ook warmte buiten. lekker warm in de winter en koel in de zomer. Denk bijvoorbeeld aan spouwmuur- en daksiolatie en HR++ glas.

Maak slim gebruik van een bodemwarmtepomp

Niet alleen verwarmen maar ook koelen, met een bodemwarmtepomp. Door je compressor uit te zetten tijdens de zomer pomp je (af)gekoeld water rond en zorg je ervoor dat de temperatuur in je woning omlaag gaat. Lekker comfortabel en er is nog een voordeel. Door in de zomer te koelen warm je de bodembron een beetje op. Hierdoor geeft hij in de winter meer warmte af. Win-Win dus.

Laat weten hoe belangrijk jij een koel huis vindt